top of page

PRP.

Vad är en PRP behandling?

PRP står för “Platelet Rich Plasma” eller blodplättrik plasma. Blodplättar (trombocyter) är röda blodkroppar och deras huvuduppgift är att stoppa blödningar som uppstått i kroppens blodkärl genom att täppa igen de öppna sår som uppstått. Trombocyterna styr blodets koagulering så att en koagel bildas och som täpper igen såret. 

 

Den blodplättrika plasman utvinns från ett blodprov och innehåller tillväxtfaktorer och som kan injiceras direkt i områden som är i behov av läkning och stimulans. Så som exempelvis i ansiktet eller i hårbotten. Med PRP får du en högre koncentration och aktivering av dessa tillväxtfaktorer.

Tillväxtfaktorerna i plasman stimulerar hudens cellförnyelse samt produktionen av kollagen och elastiska fibrer vilket leder till ökad hårtillväxt och mer elastisk hud.

 

PRP har i många år använts inom idrottsmedicin och ortopedi genom att använda plasmans tillväxtfaktorer för att öka läkningsprocessen vid olika typer av skador i kroppen och har de senaste åren börjat användas inom estetiska behandlingar.

PRP behandling för hudvård.

Huden påverkas av olika faktorer så som exempelvis anlag, åldern och vår livsstil. Stress och miljöpåverkan kan också belasta huden. Dessutom avtar kroppens naturliga produktion av kollagen och hyaluronsyra vid stigande ålder. Kroppens naturliga kollagenproduktion börjar att avta i 25-årsåldern. Resultatet av detta blir att huden gradvis blir tunnare och förlorar sin elasticitet.

 

Vid en PRP hudbehandling lägger man bedövning på det området som ska behandlas, därefter injiceras plasman ytligt in i huden med små stick på olika ställen i ansiktet. Studier har visat att PRP hudbehandling stimulerar produktionen av kollagen och hyaluronsyra i kroppen. Detta i sin tur leder då till ökad hudelasticitet och förbättrad hudkvalitet vilket gör att huden får bättre spänst och lyster. 

PRP behandling för hårtillväxt.

Släng bort löshåret! Vid en PRP behandling för hårtillväxt injiceras plasman med små stick i hårbotten. Blodplättarna innehåller många olika tillväxtfaktorer som stimulerar stamcellerna kring hårsäcken och som gör att håret stimuleras till återväxt och håravfall minskar.

Behandlingen tar ca 60 minuter. PRP behandlingen gör så att blodcirkulationen kommer igång, celldelningen påbörjas vilket hjälper de svaga hårsäckarna att återhämta sig - vilket resulterar i ett fylligare och tjockare hår.

Hur går en PRP behandling till?

En PRP behandling genomförs genom att man tar en viss mängd blod från patienten, som vid ett vanligt blodprov. Därefter centrifugeras blodprovet i en maskin som delar upp blodet i 3 skikt där det översta består av plasma med en extra hög koncentration av blodplättar. Den läkande plasman injiceras in i de hudområden som behöver föryngring. Denna plasma med blodplättar innehåller olika tillväxtfaktorer. Slutligen injiceras plasman med blodplättarna i de områden man vill behandla.

PRP behandlingar kan utföras på alla hudtyper och hårtyper. Hela behandlingen tar cirka 60-120 minuter.

Vad händer i kroppen efter en PRP behandling?

Under de närmsta dagarna och veckorna frigör blodplättarna tillväxtfaktorer. Om man har gjort PRP av huden så börjar kollagenproduktionen att öka och därmed kommer hudens kvalitét att förbättras successivt. Vid PRP hår behandlingar så börjar även hårtillväxten successivt att öka! Sovande hårsäckar vaknar och bidrar till hårtillväxt.

Resultatet av en PRP behandling börjar märkas redan efter 3-6 veckor. 

Hur länge håller resultatet av en PRP behandling? 

Bästa resultat av PRP på får du efter ett par månader. Behandlingsresultat varierar, men i de flesta fall varar det i upp till 18 månader. Genom att kontinuerligt upprepa behandlingen man kan upprätthålla resultatet. Patientens genetik, livsstil, sjukdomar, m.m. påverkar hållbarheten av din PRP behandling.

Efter en PRP behandling förbättrar resultatet gradvis över tid och genom upprepade behandlingar kan resultatet hålla i sig länge, upp till flera år. 

Hur många PRP behandlingar rekommenderas?

För bästa resultat av din PRP behandling förväntas och rekommenderas ca. 3–4 behandlingar med 1 månads mellanrum för bästa resultat. En plan på hur många PRP behandlingar som kommer att behövas får läggas upp vid konsultationen med din behandlare utifrån dina förutsättningar och önskemål. 

Kontraindikationer vid en PRP behandling.

Personer med hudsjukdomar, allergi, cancer, blodsjukdomar, svåra metabola och systemiska sjukdomar, blödarsjuka eller misstanke om sepsis bör inte behandlas med PRP. Om du regelbundet äter medicin, särskilt steroider eller blodförtunnande mediciner mot blodproppar, är det mycket viktigt att du först rådgör med din läkare innan en behandling med PRP genomförs.

 

Undvik gärna att äta Ipren och Treo dagarna före behandlingen, eftersom de är milt blodförtunnande och kan öka risken för blåmärken. En PRP-behandling ska även undvikas om man är gravid eller ammar. Det är även kontraindicerat vid feber och förkylning.

Eftervård vid en PRP behandling.

Vara noggrann med handhygien de första dagarna efter din PRP behandling. Avvakta 2 veckor med exempelvis ansiktsbehandlingar och starka hudvårdsprodukter. Använd rent örngott och rena handdukar. Det går bra med sminka över området efter 12 timmar. 

Vi brukar rekommendera att avvakta med att tvätta håret på 24 timmar för att låta plasman verka ordentligt.

 

Det går utmärkt att träna innan din behandling. Efteråt ska du däremot undvika att träna samma dag. 

Undvik alkohol dagen innan och dagen efter behandling. Plasman blir mindre effektiv med alkohol i kroppen.

Resultat efter 2 behandlingar

Resultat efter 2 behandlingar

Andra hudbehandlingar vi erbjuder.

PRX-T33

Kemisk peeling

Profhilo

KOMMER SNART

Ansiktsbehandling 

Portömning

Microneedling

Retinolpeeling

Microtoxin

BLI DEL AV VÅR COMMUNITY

Följ oss på Instagram.

  • Instagram - Vit Circle

Selfies skickas till info@gotaklinik.se

bottom of page