top of pageUnder höst och vinterhalvåret så blir huden ofta torr, trist och glåmig. Yttorrhet är även ett vanligt hudtillstånd under dessa årstider. Jag har fått en hel del frågor om hur man kan förebygga och motverka dessa hudtillstånd under höst och vinter, så här nedan kommer det några tips från mig till dig om hur du kan hålla din hud återfuktad, frisk och lysterrik året om.

Prio ett är alltid fukt. Man kan aldrig få för mycket fukt. Fukten dras ut ur huden på ett annat sätt på vintern då kylan sätter sig på hudens yttersta hornlager vilket leder till torr och fnasig hud. Temperaturväxlingar i form av kyla utomhus och värme inomhus bidrar också till en torr och fjällig hud.


Ett bra första steg är att börja med ett serum om man inte redan använder det samt en rik dagkräm som skyddar hudens barriär från kylan. En extremt bra fuktgivande ingrediens är PHA-syra som återfuktar på djupet samtidigt som den exfolierar bort döda hudceller för att snabbare få fram den friska och nya huden. Ett tips är Neostratas Restore-serie, innehållande PHA-syra som passar för alla hudtyper inkl. känslig. Hyaluronsyra är även det en extremt bra fuktgivande ingrediens.

Att återfukta huden inifrån i form av vatten är även det väldigt viktigt året om. 1,5-2L vatten per dag är rekommenderat för alla. Vet man med sig att man är dålig på att dricka vatten så är ett tips att alltid ha med sig en vattenflaska. Då dricker man i princip automatiskt.

Och på tal om exfoliering så är även det ett extremt viktigt steg i hudvårdsrutinen på vinterhalvåret, men självklart även resten av året också. Detta för att ordentligt få bort alla döda hudceller som kan ligga och orsaka bland annat yttorrhet, glåmighet samt tilltäpptheter. Får man bort yttorrheten så kan även kommande produkter komma djupare ner i huden samt hudens naturliga oljor komma ut ordentligt och naturligt smörja hudens yta. Starkare exfoliering i form av t.ex AHA eller retinol räcker gott och väl att använda 1-3 gånger i veckan, beroende på hudtyp, hudtillstånd samt känslighet i huden. En kemsik peeling eller microneedling på klinik är även rekommenderat ca en gång per månad för att få en ordentlig boost för att få fram den nya fräscha huden lite snabbare.

Vesåhär-slipper-du-torr-hud-på-vinternt man även med sig att man är torr i huden året om så kan man även lägga till en fetare nattkräm alternativt en olja på kvällstid att lägga ovanpå sin nattkräm för att stänga in fukten ordentligt samt tillföra fett som en torr hud redan har för lite utav. Detta kan bli lite för fett för en naturligt fet hud och kan istället orsaka tilltäpptheter.

Så som med alla produkter så räcker det gott och väl med en ärtas storlek för att ej orsaka tilltäpptheter lika lätt. Serum, kräm, olja eller liknande kommer inte värka bättre få huden oavsett överflödig mängd.

götaklinik_magazine.png
bottom of page