top of page

Jag har fått väldigt mycket frågor och funderingar nu när det börjar närma sig sommaren hur det egentligen ligger till med att genomgå avancerade hudbehandlingar när solen börjar kika fram. Är det ok eller ej? Här kommer lite information från mig till dig som kanske får dig att uppleva situationen lite tydligare.


Självklart så måste man va lite försiktigare och lite noggrannare än vad man hade behövt vara under vintertid. Men faktum är de flesta behandlingar går att genomföra även under sommaren, men då ligger det till stor vikt att man hemifrån följer behandlarens råd samt använder högt SPF30-50 dagligen, även fast det är en regnig dag. Solens UV-strålar når huden oavsett temperatur och väder. Risken om man inte sköter detta ordentligt är hyperpigmenteringar då huden exfolieras och ständigt förnyar sig. Under processen då huden förnyar sig så blir huden extra ljuskänslig i upp till 72h, därför är det extra viktigt med ordentligt skydd från solen (SPF), helst helt ”sunblock” (hatt/keps - helblockering från solen), i minst två veckor.


Under hudens läkningsprocess efter en avancerad behandling som till exempel microneedling samt kemisk peeling så är det också viktigt att vara försiktig när det kommer till användning av kraftfulla produkter så som AHA- & BHA-syror, C-vitamin, bensoylperoxid samt retinoider (A-vitamin) i alla dess olika former som bland annat retinol & retinal. Detta ska helst undvikas helt under sommartid men med hög SPF så fungerar även det. Efter en avancerad hudbehandling ska detta undvikas i en vecka men man kan även försiktigt testa sig fram 3-4 dagar efter behandlingen. Om huden känns irriterad så bör du avsluta direkt.

Retinolpeelingen som vi har här på Göta Klinik rekommenderas dock att inte göra under sommartid då huden förnyar sig på ett helt annat sätt i form av att huden flagnar av. Man kan även flagna litegrann efter en microneedling eller kemisk peeling, men inte lika märkbart. I takt med att huden flagnar av så ger detta då större risk för just hyperpigmenteringar om man vistas i direkt solljus. Även här superviktigt med högt SPF varje dag, oavsett väder. Kraftfulla produkter bör här avstås i minst två veckor.


Sammanfattning:

  • Det går bra att genomgå alla sorters hudbehandlingar (förutom retinolpeeling) även under sommartid.

  • Se till att lyssna på din behandlares hemvård & hemråd.

  • Pressa inte ansiktet i solen.

  • Används SPF 30-50 - helst helt sunblock (alltså, hatt/keps)

  • Var försiktig med kraftfulla produkter så som syror & retinol efter avancerade hudbehandlingar samt i samband med sol


Tack för att ni läste denna gång!

Glöm inte bort att följa mig på instagram @nathaliefrojd för mer tips om din hudvård!


götaklinik_magazine.png
bottom of page