Pigmentreducering.

Vad är pigmentreducering?

Pigmentfläckar, åldersfläckar, solfläckar eller hyperpigmentering, är mycket vanligt och framträder i regel i 30-årsåldern, men kan givetvis uppkomma i både tidigare samt senare ålder. De vanligaste orsakerna till pigmenteringar är solexponering, hormonförändringar t.ex graviditet samt hudens naturliga åldrande. Det som orsakar pigmenteringar är melanocyterna i vår hud. Det är dessa som bildar pigment och när melanocyterna inte längre sprids jämnt i huden så börjar melaninet istället klumpa sig och det börjar då framträda på hudytan i form av mörkare fläckar.

Med vår laserbehandling tar vi successivt bort dina pigmentfläckar, som till en början blir mörkare - för att sedan blekna bort med tiden.

Hur går pigmentreducering till?

Det som händer i huden vid pigmentreducering med Clarity II är att ljuset från laserplattformen absorberas av pigmentet i huden. Detta hjälper då pigmentet att komma högre upp på ytan, vilket gör att området som behandlats kommer att se lite mörkare ut efter behandling. När det väl kommit upp på ytan , vilket brukar ta 5-12 dagar, så är det pigmenterade hudområdet reda för att sedan flagna bort.

Hur många behandlingar krävs och hur ofta kan man göra det?

Det är samma här som med de flesta andra behandlingar att det är väldigt individuellt. När det kommer till pigmenteringar varierar antal behandlingar beroende på vilken typ av pigmentering det är. Även effekten på reduceringen beror på många olika faktorer som t.ex anledning till varför pigmenteringarna uppkommit, storlek samt hur djupt ner i huden dom sitter. Det har även mycket med laserns våglängd att göra, och det kan ta en stund innan man hittat rätt våglängd för just dig. I vissa, ovanliga, fall kan melasma (en hormonell pigmentförändring) förvärras p.g.a laser och då behövs annan behandling.

Men med Clarity II är det rekommenderat att göra 3-5 behandlingar med 3-4 veckors mellanrum. För att sedan bibehålla bästa möjliga resultat så kan en kur upprepas en gång per år.

Kan alla hudtyper behandlas?

Ja, alla hudtyper på FitzPatrick-skalan kan behandlas.

Hur lång tid tar en behandling?

Hur lång tid en behandling tar beror självklart på hur stora samt hur många pigmenteringar som vill tas bort. Men att behandla ett fåtal pigmenteringar tar inte mer än några minuter.

Vad ska man tänka på innan samt efter pigmentreducering?

Det är viktigt att undvika direkt solljus i ca en månad före och efter behandling. SPF 30-50 bör användas efter behandling. Träning samt smink ska undvikas i 24h.

 

Direkt efter behandlingen så kan pigmentet mörkna en aning. Man kan känna som en lite brännande känsla i huden, området kan vara lite lätt rött i någon dag samt huden kan vara lite lätt svullen vid de behandlade området. Uppkommer det några sårskorpor vid området så är det viktigt att inte pilla och skrubba på dessa, då detta är pigment som oxiderat och ska stötas bort i lugn och ro. Inom 5-14 dagar så ska din hud vara läkt igen.

 

Vid behandling av pigmenteringar på större områden som t.ex händerna så bildas det i de flesta fall en lite större samt tjockare skorpa. Dessa kan lämna ett litet rött märke som kan hålla i sig i ett par veckor för att sedan försvinna bort igen.

BLI DEL AV VÅR COMMUNITY

Följ oss på Instagram.

  • Instagram - Vit Circle

Selfies skickas till info@gotaklinik.se

Frågor & svar - Pigmentreducering

Hur går pigmentreducering till?


Det som händer i huden vid pigmentreducering är att ljuset från laserplattformen absorberas av pigmentet i huden. Detta hjälper då pigmentet att komma högre upp på ytan. När det väl kommit upp på ytan, vilket brukar ta 5-12 dagar, så är det pigmenterade hudområdet reda för att sedan flagna bort. Viktigt att ha i åtanke vid pigmentreducering är att pigmenteringen blir mörkare direkt efter behandling då pigmentet vandrar upp till ytan.
Hur många behandlingar krävs för att pigmenteringarna ska försvinna?


3-5 behandlingar med 3-4 veckors mellanrum är rekommenderat. För att sedan bibehålla bästa möjliga resultat så kan en kur upprepas en gång per år.
Kan man pigmentreducera melasma/kloasma?


Nej. Då detta är hormonella pigmentförändringar så riskeras områdena då istället att bli mörkare.
Kommer jag att vara röd efter pigmentreducering?


Detta är väldigt individuellt. Men en lätt rodnad kan uppstå kring det behandlade området efter behandling.
Gör pigmentreducering ont?


Även detta är väldigt individuellt. Men givetvis så känns det litegrann, som en värmande känsla ungefär.
Får jag sola efter pigmentreducering?


Solexponering ska undvikas helt i en månad innan samt en månad efter permanent hårborttagning. Detta för att undvika pigmenteringar på det behandlade området. SPF 30-50 är alltid viktigt vid solexponering.

Frågor

Andra hudbehandlingar vi erbjuder.

Ansiktsbehandling

PRX-T33

Hudföryngring

Retinolpeeling

Microneedling

Permanent hårborttagning

Portömning

Kärlreducering