top of page

Permanent hårborttagning.

Vad är permanent hårborttagning?

Permanent hårborttagning är något som blir allt populärare och med den nya innovativa Clarity II så väntas färre antal behandlingar än med någon annan laserplattform. Huden ska vara så blek som möjligt när man genomgår hårborttagning med laser. Permanent hårborttagning kan kännas som en lång procedur och man behöver flera tillfällen för att bli helt hårfri, men med vår Clarity II så väntas färre antal behandlingar, för bättre resultat.

 

Håret har tre olika växtfasen. Den anagena fasen (aktiv tillväxtfas), den katagena fasen (övergångsfasen) och den telogena fasen (vilofas). Det är i den anagena fasen som hårstråna behöver vara i för att kunna ödelägga, då hårsäcken är aktiv. 15-20% av hårstråna befinner sig i denna fas. I den katagena fasen så slutar håret att växa och hårsäcken blir inaktiv. Och i den telogena fasen så lossnar hårstrået, och ett nytt börjar växa fram.

hårborttagning_laser.jpg

Hur går permanent hårborttagning med laser till?

Pigmentet i hårstrået absorberar energin och av värmen förstörs proteintet runt hårsäcken så att ett nytt hårstrå inte kan växa ut. Det är bara i den anagena växtfasen som hårstrået har kontakt med hårsäcken och kan förstöras. Forskning pekar på att ett växande hårstrå som ödelagts av hög energi inte växer tillbaka. Håranlag kan däremot aktiveras p.g.a hormonella faktorer som t.ex preventivmedel. Detta rör sig då om NYA hårstrån.

 

Ca tre veckor efter behandling så börjar hårstråna från de ödelagda hårsäckarna att falla av.

Hur många hårborttagningar krävs det med laser och hur ofta kan man göra det?

Eftersom att allt hår i det behandlade området inte alltid befinner sig i den anagena växtfasen så brukar man med Clarity II rekommendera att göra 4-8 behandlingar med 6-8 veckors mellanrum. Detta för att de hårstrån som ej ödelagts ska hinna växa ut. Men hur många behandlingar som behövs är naturligtvis individuellt och beror på behandlingsområde samt hur snabb hårväxt man har.

Kan alla hudtyper behandlas för permanent hårborttagning med laser med er utrustning?

Ja, alla hudtyper på FitzPatrick-skalan kan behandlas.

När ska man raka sig inför en permanent hårborttagning med laser?

En väldigt vanlig fråga som vi får är "När ska man raka sig inför en laserbehandling för permanent hårborttagning?". Snabba svaret är 1-2 dagar innan din behandling, detta beroende på hur snabbt ditt hår växer. Håret ska helst ha växt ut 1-2mm.

Långa svaret är att faktorer som ålder, livsstil, hormoner och arvanslag påverkar vår hårväxt. För att vi skall kunna permanent ta bort hårsäcken måste håret vara i en "aktiv fas", en s.k. anagen fas. Först då har håret kontakt med hårsäcken där våra stamceller sitter, håret är även rikt på pigment under denna fas. En enkel måttstock är att låta håret få växa 1-2 mm, innan din laserbehandling för permanent hårborttagning äger rum.

 

Hur lång tid tar en laserbehandling för permanent hårtborttagning?

Hur lång tid en behandling tar beror självklart på hur stort område som ska behandlas. Men att behandla t.ex två hela ben tar inte mer än några minuter.

Vad ska man tänka på innan samt efter permanent hårborttagning med laser?

Innan behandling så ska brun utan sol produkter undvikas i två till tre veckor. Huden får inte vara solbränd och man ska helst ha undvikt direkt solljus i en månad. Håret får inte vara vaxat eller plockat på tre till fyra veckor innan behandling samt inte heller under behandlingsperioden. Håret ska rakas på de område som ska behandlas 1-2 dagar innan din behandling, beroende på hur snabbt man själv vet att håret på det specifika området växer. Undvik även produkter som t.ex smink, deodorant, bodylotion m.m. innan behandling. Viktigt att informera kring medicinering, graviditet m.m.

 

Efter behandling så kan en lätt rodnad samt svullnad uppstår kring de behandlade området, detta kan hålla i sig i några dagar men lägger sig vanligtvis redan samma dag. Sen så ska man även undvika direkt solljus i en månad för att minska risken för pigmentförändringar eller lättare brännskador. Vid solexponering så är det viktigt att solskyddsfaktor 30-50 används i en månad efter behandling. Smink, träning, deodorant, bodylotion m.m. bör undvikas i 24h, beroende på det behandlade området. Undvik även att raka de behandlade området en till tre veckor efter behandlingen så att håret växer ut och faller av av sig självt.

BLI DEL AV VÅR COMMUNITY

Följ oss på Instagram.

  • Instagram - Vit Circle

Selfies skickas till info@gotaklinik.se

Frågor

Andra hudbehandlingar vi erbjuder.

Pigmentreducering

Kärlreducering

Profhilo

KOMMER SNART

Retinolpeeling

Microneedling

Hudföryngring

Portömning

Kemisk peeling

LÄS MER >
bottom of page