top of page
götaklinik_magazine.png

Risker med microneedling

 

Jag har fått en hel del frågor både från återkommande patienter samt folk som ännu inte har besökt oss vad riskerna med microneedling egentligen kan vara, då detta kan förekomma lite luddigt på internet. Därför tänker jag att jag kommer med en snabb och enkel förklaring på vilken risker det faktiskt finns, så slipper ni gå runt och grubbla på det inför kommande microneedlingbehandling.

 

Sanningen är egentligen att det inte finns några större risker med microneedling överhuvudtaget om man sköter det på rätt sätt. Därför är det alltid extremt viktigt att man går till en klinik eller en salong med auktoriserade hudterapeuter, för att veta att man alltid är i trygga händer.

 

Det ’’värsta’’ som kan hända är att man kan få en infektion i huden. Detta är väldigt ovanligt och är i de flesta fall ingenting man behöver oroa sig för. Skulle det vara så att detta drabbar just dig så har vi här på Göta Klinik legitimerade läkare anknutna till kliniken som snabbt och enkelt kan fixa läkemedel till dig om detta skulle behövas. Vad som kan ligga mycket till grund om man får en infektion i huden eller inte är främst renligheten på kliniken eller salong du besöker, hur den rekommenderade eftervården och hemvården sköts, hur du sköter din hud i vanliga fall samt även jobbförhållanden m.m.

 

En sak ni dock inte får glömma är att man heller inte ska göra en microneedlingbehandling om man har t.ex öppna sår, aktiv akne eller aktiv herpes m.m. då detta kan spridas vidare i resterande av ansiktet.

 

En annan, ganska ovanlig, risk som kan ske är om man t.ex vill jobba bort sina pigmenteringar. I vissa fall kan melaninet i kroppen triggas igång ännu mer efter en microneedlingbehandling och kan istället göra pigmenteringarna mörkare än innan. Detta är dock väldigt sällsynt, men det är alltid bra att ha i bakhuvudet om man gör behandling just för syftet att minska sina befintliga pigmenteringar.

 

Andra ’’risker’’ som kan uppstå efter en microneedlingbehandling som definitivt är vanligare är en lätt svullnad i huden i några timmar efter behandling samt en utrensning av huden i form av t.ex pormaskar och finnar. Detta är två väldigt vanliga bieffekter av just microneedling, men ploppar det upp lite finnar här och var, så var inte ledsna för det. Huden förnyas i upp till 12 månader efter avslutad behandling och jobbar för fullt på att förebygga uppkomsten av nya finnar.

bottom of page